Amatőr hokisoknak

Ha érdekel a jégkorong, ha most ismerkedsz a sportággal, ha már egy ideje játszotok, ha új trükkökre vágyódsz, ha új csapattagokra vadászol vagy ha csak ellenfél után nézel, akkor jó helyen jársz.

---FONTOS---
---------------------------
A blog a legtöbb blog.hu-tól ellenkezően az ittnei bejegyzések FORDÍTOTT SORRENDBEN épülnek fel, azaz a legfrissebb bejegyzést a sor legvégén találjátok!!! Ebből következik, hogy a bejegyzések dátumozása nem a válósságot tükrözi.

---------------------------

Egyszerű cselek és trükkök - egyén

2009.11.10. 23:04 :: ta_blogok

A mostani bejegyzés az egyéni játékosoknak nyújt egy-két egyszerű trükköt, technikát, cselt vagy tippet (ahogy tetszik). Ismételten - a korábbi bejegyzésekhez hasonlóan - a célzott olvasóközönség inkább a kezdőbb játékosok, hiszen akik már évek óta űzik a sportot már bizonyára ismerik ezeket a gondolatokat.

 Lőj, lőj, lőj

Pont most olvastam egy volt NHL-es játékos blogján, aki jelenleg több neves játékos ügynöke (avagy managere), hogy mennyire is fontos a lövés. Mivel az ő bejegyzése igen terjedelmes és idegennyelven íródott, hadd idézzem itt a főbb gondolatait.

A jégkorongmérkőzéseket gólokkal nyerik, lőj eggyel több gólt, mint az ellenfeled és megnyerted a meccset. Ez is egy olyan tudás, amit nem lehet eleget gyakorolni; Tiger Woods (golf), Roger Federer (tenisz); Aleksandr Ovetshkin, Dany Heatly és Sidney Crosby is mind-mind szezonon kívül is az ütéseiket gyakorolják leginkább. Ha gólerős játékossá akarsz válni, akkor a lövésedet kell gyakorolnod. Hogy miképpen is lőj? Vannak, akik szerint ez tanítható, de ha megnézed a fent említett három NHL szupersztár lövőtechnikáját, akkor ott is nagy eltéréseket lelhetsz fel; azaz keresd a saját kényelmes lövésedet! Változhat, melyik "kanyar", ütőtípus, ütőhossz fekszik neked a legjobban. Próbáld, keresd! Nekem nem rég tört el az az ütőm, amivel igen kényelemesen tudtam ütni; most egy másik ütőm van, amit szintén szeretik, de még mindig keresem azt az érzést, ami az előzőnél megvolt.

A lényeg tehát, ha támadsz és van egy lövőhelyzeted, akkor élj vele! Lődd azt a korongot és legfeljebb a kipattanót értékesíted csak.

Ne feledd a kipattanót

Ha rálőtted a korongot kapura, ne lassíts, ne állj meg és ne kezdj másfelé korcsolyázni, mert még nem biztos, hogy gólt szereztél. Még az sem biztos, hogy a kapus kivédte. Nagyon gyakran mellé megy a lövésed, kapuvasat találod el vagy a kapus kivédi, de nem takarítja el. Ezeket a korongokat nem szerzed meg és nem tudsz azonnal újabb próbálkozást tenni ha nem mész a korong után végig! Ez nem kíván valamilyen nagyon nagy korcsolyatudást, csak annyit, hogy képes legyél a már meglévő irányodban tovább haladni.

Ne oda passzold, ahol van a csapattársad

Ne feledd, hogy csapatjátékot játszol és vannak csapattársaid is, akikkel együtt igen eredményes és gyors támadásokat tudtok felépíteni, ehhez csak passzolnotok kell egymásnak. Egy újságíró egyszer megkérdezte Wayne Gretzkyt, hogy miért annyira erős játékos, miért tud annyira jól passzolni, a sztár válasza az volt, hogy: "Azért mert nem oda passzolom a korongot, ahol a társam van, hanem oda, ahol lesz." Ezt a filozófiát a mai üzleti életben is gyakran idézik, de mi maradjunk a sportnál. Tehát fontos a passzolás és arra kell törekedni, hogy mozgásban tudj passzolni oda, ahová látod mozogni a társadat. Ha ezt elsajátítottad, akkor képes vagy gyors támadásokat és indításokat vezetni.

A rövidet fogd kapus

Ez a gondolat a "beálló kapus"-oknak szól, azaz amikor a leghátsó védő kapuban találja magát egy-egy védekező állásnál. Először is a korcsolyádat tartsd a kapun belül, ahhoz a kapuvashoz közelebb, amelyik oldalon az a támadó van, akinél a korong. Másodjára fogd nyugodtan lejebb az ütődet - mint az "igazi" kapusok -, mert ezzel könnyebben bele tudsz szúrni egy keresztpasszba. Ezt a feladatot ne érezd kényszernek, mert ha nem vagy, akkor már is van egy kapott gólotok. Védeni tudsz az ütőn kívül mindkét korcsolyáddal is.

Ha kéred a passzt, az ütőd a jégen legyen

Egy támadásnál úgy tudod legegyszerűbben lekezelni az érkező passzt, ha mutatod a társadnak, hová is kéred a korongot. Ezt egyszerűen avval teszed, hogy lent tartod a jég felszínén az ütő tollát, ahová majd érkezik a passz. Ha nincs lent az ütővég, akkor kifejezetten nehezen tudod csak átvenni a korongot.

Igyekezd mozgatni a korongot

Ez nem csak a csapatjátékra vonatkozik, hanem a korongvezetésre is. Amikor nálad van a korong, próbáld ide-oda járatni jobbra-balra az ütőddel. Ezzel önálló mozgást adsz a korongnak és nem csak "tolod" végig a jégen. Sokkal egyszerűbben tudsz így majd cselezni, lőni, passzolni. Ne keseredj el ha nem megy azonnal, nem kell sok gyakorlás és el fogod sajátítani.

Fel a fejjel

Ez mindenkoron igaz. Ha passzolsz, ha lősz, a rávezetsz mindig nézz körbe, hogy hová is teszed azt. Keresd az embert, akinek passzolsz; keresd a rést, ahová lősz; és nézd hová is mész!

 

Ennek a bejegyzésnek a végén is hadd említsem meg, hogy a cikk főleg a most kezdő, jégkoronggal ismerkedő játékosoknak szólt. Ennél nyilván sokkal több trükk, csel és gyakorolni való van, amit szerintem mindannyian ismerünk. Ezek csak a legalapabb alapok voltak - és talán azok közül is csak néhány-, hogy ha valaki most leli fel a jégen csúszás örömeit egy korongot kergetve, akkor tudja mire is lehet figyelni.

1 komment

Címkék: tipp játék edzés amatőr jégkorong trükk hobbi hoki egyén csel

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorhoki.blog.hu/api/trackback/id/tr371530691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_UnderCover_ 2009.11.26. 13:42:39

Na, megtaláltalak, elolvastalak.
Bár a téma meglehetősen távol áll tőlem, az előadásmódod felkeltette az érdeklődésemet! :D
Kitartást a bloghoz!
süti beállítások módosítása