Amatőr hokisoknak

Ha érdekel a jégkorong, ha most ismerkedsz a sportággal, ha már egy ideje játszotok, ha új trükkökre vágyódsz, ha új csapattagokra vadászol vagy ha csak ellenfél után nézel, akkor jó helyen jársz.

---FONTOS---
---------------------------
A blog a legtöbb blog.hu-tól ellenkezően az ittnei bejegyzések FORDÍTOTT SORRENDBEN épülnek fel, azaz a legfrissebb bejegyzést a sor legvégén találjátok!!! Ebből következik, hogy a bejegyzések dátumozása nem a válósságot tükrözi.

---------------------------

Egyszerű cselek és trükkök - csapat

2009.11.11. 22:57 :: ta_blogok

Ez a bejegyzés elsősorban azoknak a csapatoknak szól, akik eddig a jégen mindenféle rendszer és megbeszélés nélkül játszottak. Most sem fogok valamilyen kemény edzés programot leírni, csupán néhány olyan alap gondolatot, amikkel kicsit összeszedettebben, csapatszerűbben és jóval hatékonyabban tudtok játszani. Ezen gondolatok többsége triviálisnak és bagatellnek tűnhet, de gyakran elfelejtjük ezeket a pályán; ebben talán segít, ha most látjuk leírva.

 

 Mindig legyen a leghátsó ember hátrébb, mint az ellenfél legelső támadója

Ha les nélkül játszotok, akkor ez az első számú és egyben legfőbb szabály. Csak akkor van esélyetek kivédeni egy elvesztett korong utáni támadást ha van egy olyan ember, aki tud védekezni. Ehhez egyszerűen azt kell, hogy a csapat utolsó embere ne korcsolyázzon közelebb az ellenfél kapujához, mint annak a csapatnak a legközelebb lévő támadója.

 A leggyengébben korcsolyázó játékost ne hagyjátok legutolsó védőnek

Ahogyan azt nálam sokkal tapasztaltabb játékosok is megmondták - pl. itt -: a védőjátékosnak kell a legjobban korcsolyáznia egy csapatban. Ezért hát, ha egy elvesztett korong utáni ellentámadásnál az ellenfélnek a leggyengébben korcsolyázó csapattagunkkal találja szembe magát, jóval könnyebb dolga van, mint ha egy hátrafelé is gyorsan mozgó védővel.

 A kaput védd ha utolsó védő vagy

Akár egy, akár két ellenféllel találod szembe magad - mint egyedüli védő - a kaput védd! Ha kikorcsolyázol, akkor könnyebb téged kicselezni, kipasszolni, kikerülni, mintha épp csak a kepu előterében mozognál.

Osszátok le az oldalakat

Nagyon sokat mondják ezt és mégis gyakran elfelejtjük. A játék elején, a játék közben, mindig(!) figyeld a csapattársaidat, melyik oldalon vannak / szeretnek játszani! Neked a másik oldalon a helyed, és tartsd is azt! Ha minden támadó / védő játékos egy oldalra tömörül (ez van, amikor mindenki a korongot kergeti), akkor az ellenfél könnyen beszoríthatja a támadást / kipasszolhatja a védőket. Még a budapesti BHG pálya is lehetővé teszi 3:3 elleni játékban, hogy a pálya egész területén lehessen játszani.

Utolsó emberként ne cselezz

Ez minden csapatsportra igaz lehet. Ha utolsó ember vagy és megtámad az ellenfél játékosa, akkor gyorsan szabadulj meg a játékszertől egy passzal, ha az nem megy, akkor akár egy hosszú ütéssel valahová az ellenfél kapuja felé, hogy visszaérjenek a többiek is. Ha utolsó emberként elkezdesz cselezni, akkor a következők állnak fenn: a csapattársaid - akik a támadást és a passzt várják - "unatkoznak";  időt hagysz az ellenfélnek a lehető legjobban felállni védekezni; ha elveszted, akkor azt már számolhatod is öngólnak.

Ha az utolsó ember megelőz téged, akkor te lettél az utolsó ember

Egyértelműnek tűnhet, de sokszor nem gondolunk bele, hogy mit is jelent. Ha a csapatom támadásba lendül és a mögöttem érkező támadó megelőz enegem - mert pl. sebességet gyűjtött kapu mögül -, akkor könnyen lehet, hogy "hirtelen" én lettem az utolsó játékos és már nem mehetek annyira fel támadni, mint azt eredetileg terveztem (lásd 1. tipp).

Háromszögezz

Ha úgy osztjátok el a csapatokat, hogy egyenlően vagytok és nem játszotok állandó kapussal, akkor támadáskor könnyen ki tudjátok alakítani a "háromszögezést". Nem nagy trükk, de annál hatékonyabb. Arról szól, hogy ha a védők közül valaki felveszi a kapus szerepét, akkor eggyel kevesebb "mozgó" védő van, mint támadó. Ha mindig épp ahhoz a támadóhoz passzoljátok a korongot, akin nincs senki, akkor addig-addig tudjátok húzni az időt, amíg a) nem találtok egy jó lövőhelyzetet b) ki nem mozdul a kapus c) agyon korcsolyáztatjátok - azaz fárasztjátok - az ellenfelet.

 Ne cselezd túl

Ha rávezeted a korongot, akkor nagyon könnyen tudod túlcselezni magadat - főleg kispályákon. Ilyenkor olyan közel kerülsz a kapuhoz - és a kapushoz -, hogy nehezebb belehelyezned a korongot a kapuba, mint pár másodperccel hamarabb. Próbáld megtalálni azt a számodra legoptimálisabb távolságot, ahonnan gólokat tudsz szerezni és mindig csak annyira törekedj a kaputól.

 

Amint azt a bejegyzés legelején is írtam, ezeket a tippeket azoknak szántam, akik most igyekeznek minél inkább csapatként játszani. Ezek a legegyszerűbb tippek, amiknél jóval bonyolultabbak is vannak, de azokkal foglalkozzunk másutt, máskor (talán). Ennek a blognak a lényege, hogy az amatőr, kezdő jégkorongozóknak nyújtson segítséget a kezdetekben, nem pedig egy edzőre szomjzúzó fél-profi csapat felkészítése az NB II-es szezonra. Remélem tudtam egy-két ötlete adni, hamarosan írok egy-két szót az egyéni trükkökről és cselekről is.

Szólj hozzá!

Címkék: trükkök amatőr jégkorong tippek csapat hobbi hoki csapatjáték kezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorhoki.blog.hu/api/trackback/id/tr321519126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása